Pensia medie și salariul minim pe economie după recalculare. Cât de mult crește leafa pensionarilor din România

de: Alexandru Puiu
26 08. 2024

Recenta recalculare a pensiilor în România a adus vești bune pentru o mare parte dintre pensionari, însă nu toți vor simți aceeași creștere în buzunare. Potrivit autorităților, 3,8 milioane de pensionari, adică 82% din total, vor beneficia de pensii majorate. Restul, aproximativ 18%, vor rămâne cu aceeași sumă ca înainte, deși calculele inițiale arătau că unii ar fi trebuit să primească mai puțin.

Creșterea pensiilor și impactul asupra bugetului

Recalcularea pensiilor s-a finalizat, iar începând cu 26 august, prima tranșă de bani a fost virată către Poșta Română. De pe 2 septembrie, acești bani vor fi livrați pensionarilor de către factorii poștali, iar cei care primesc banii pe card vor avea sumele disponibile în conturi începând cu 12 septembrie.

Această recalculare are un impact financiar semnificativ asupra bugetului de stat. Potrivit ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, efortul bugetar lunar se ridică la 2,5 miliarde de lei, iar până la sfârșitul anului 2024, impactul total este estimat la 10 miliarde de lei. Suma este inclusă deja în bugetul alocat pentru pensii, care a crescut cu aproape 50% în ultimii patru ani, ajungând la 136 de miliarde de lei în acest an.

Cum se reflectă noile calcule în pensiile pensionarilor

Noua formulă de calcul a pensiilor se bazează pe un punct de referință de 81 de lei, care se înmulțește cu numărul total de puncte de contributivitate acumulate de-a lungul anilor de muncă. De asemenea, pentru cei care au depășit stagiul contributiv minim de 25 de ani, se adaugă puncte de stabilitate, care pot crește semnificativ valoarea finală a pensiei.

De exemplu, o doamnă consilier juridic cu un stagiu contributiv de 35 de ani și o pensie anterioară de 2.500 de lei, va vedea o creștere considerabilă a pensiei. Cu un total de 37 de puncte de contributivitate și 6,25 puncte de stabilitate, pensia acesteia va ajunge la 3.504 lei brut, ceea ce reprezintă o majorare substanțială față de suma anterioară.

În medie, pensiile din sistemul public au crescut cu peste 26%, ceea ce înseamnă un plus de 622 de lei pe lună. După recalculare, pensia medie a crescut de la 2.290 de lei la puțin peste 2.700 de lei, depășind astfel salariul minim net pe economie, care este de aproximativ 2.300 de lei.

Ce trebuie să faci dacă ești nemulțumit de recalculare

Deși majoritatea pensionarilor vor primi mai mulți bani, nu toți vor fi mulțumiți de rezultatele recalculării. Cei care consideră că noua decizie de pensionare nu reflectă corect contribuțiile lor sau observă alte inadvertențe, au dreptul de a contesta decizia. Contestațiile pot fi depuse la casele județene de pensii, iar în cazul în care nu se ajunge la o soluție satisfăcătoare, pensionarii pot da statul în judecată în termen de 45 de zile de la primirea deciziei.

Deciziile de recalculare vor fi distribuite în următoarele zece zile de Poșta Română, iar acestea pot fi înmânate atât titularului, cât și rudelor care locuiesc la aceeași adresă.

Această recalculare reprezintă un pas important către corectarea inechităților din sistemul de pensii, dar rămâne de văzut dacă promisiunea autorităților de a elimina toate diferențele existente între pensionari va fi pe deplin realizată.